CANO als letterwoord staat voor Centrum voor Actieve Netwerk - en Omgevingsondersteuning en herdefinieert de hulpverlening tot een flexibel concept. De belangrijkste uitgangspunten hierbij zijn dat de hulpverlening permanent vorm krijgt vanuit en in de dagelijkse leefomgeving van de jongeren en dat (nieuwe) breuken vermeden worden. Het model stuurt aan op snel en efficiënt schakelen tussen ambulant, mobiel, projectmatig en residentieel begeleidingswerk.
CANO is een fundamentele visie op hulpverlening die vertrekt van de vraag en het engagement van een jongere en zijn context. CANO is een totaalprogramma dat voortdurend in het groter geheel van de leefomgeving van de jongere geplaatst wordt. Netwerkontwikkeling en omgevingsondersteuning worden gerealiseerd in een geïntegreerd model waarin zowel de context, de individuele begeleiding, de residentiële begeleiding als de dagprogrammatie gevat worden.
De klemtoon ligt op verbindende en deblokkerende methodieken.
CANO-voorzieningen kiezen ervoor om hun organisatie structureel zo uit te bouwen dat de integrale, intensieve werking maximaal kan worden gerealiseerd.
Samen met het Agentschap Jongerenwelzijn werd de CANO-methodiek verder uitgediept tot een CANO-protocol dat voor nieuwe initiatiefnemers zowel richtinggevend als ondersteunend is.