We kiezen voor beperkte leefgroepen, die we als leeromgeving zien. Dit vraagt om een basisstructuur om het samenleven mogelijk te maken.
We beseffen daarnaast dat een leefgroep zijn voor- én nadelen heeft, zeker in het licht van de individuele trajecten die op maat uitgaan van de eigen hulpvraag van de jongeren en hun context.
Dit betekent dat we continu en in dialoog blijven zoeken naar een gepaste dosering tussen individualiseren en groep-zijn. Het vraagt voortdurend uitleggen/duiden waarom we doen wat we doen en waarom we bij anderen soms anders handelen.
Structuur bieden staat hier voor duidelijkheid, veiligheid en houvast. Een kind of een jongere heeft goed afgebakende grenzen nodig in zijn opvoeding. Een begeleider moet duidelijk maken dat hij niet wil dat die grenzen overschreden worden, maar waakt ook over een gezond evenwicht tussen de strakheid en de flexibiliteit van het kader.
Structuur bieden zorgt er voor dat situaties voorspelbaar worden. Dat geeft een veilig en zeker gevoel. Deze voorspelbaarheid heeft elk kind en elke jongere nodig om zich goed te voelen en te groeien.