HERE I GO - Film over Albezon op filmfestival Oostende

Zaterdag en zondag 27 en 28 januari werd de film HERE I GO vertoond op het filmfestival in Oostende. Het is een documentaire van Jaan Stevens over Ruben, een 17-jarige die naar Albezon trekt om 8 weken te verblijven bij het gezin van Sam en Emmy en kinderen Yarno en Luka. Om te ontsnappen aan de druk thuis vertrekt de 17-jarige Ruben vrijwillig naar Albezon, een afgelegen boerderij in de Zuid-Franse Cevennen. Daar logeert en werkt hij twee maanden bij Sam en Emmy, een Belgisch gastgezin. In Albezon lijkt Ruben zijn ogenschijnlijk gesloten en afstandelijke zelf te mogen zijn, wat hem toelaat te reflecteren over en zich een weg te banen door zijn moeilijke verleden.

We zien prachtige beelden en o zo authentieke mensen, we voelen ontroering en respect, we horen stilte in de zaal, af en toe een (glim)lach en vooral een oorverdovend applaus aan het einde. Respect en oneindige dankbaarheid voor ieder die deze film maakte en mogelijk maakte!

Zondag is er aansluitend op de voorstelling een panelgesprek over de spanningsvelden binnen jeugdhulp, over het belang van luisteren naar jongeren en diens tempo te respecteren, over de kracht van praten en stilte, de kracht van de natuur en zoveel meer.

Deelnemers zijn Jaan, de maker van de film, Ruben, Hoofdpersonage in de film en de jongere in Albezon, Bruno Vanobberegen, administrateur-generaal van het agentschap Opgroeien, Annelore Bruneel, jeugdrechter, Peter Dierinck, psycholoog en Jonathan Vercruysse, algemeen directeur van vzw aPart.