Intensieve Begeleiding na Kortverblijf - IBK

Wij helpen jongeren en hun context om na een strafbaar feit samen verder te gaan.

Wat doen we:

De begeleiding legt de focus op het vermijden dat de situatie van de jongere terug vastloopt. We doen dit door voldoende aandacht te hebben voor het verleden maar vooral door vooruit te werken, steun te bieden en de jongeren te leren dat het ook anders kan. De begeleiding legt de weg naar dialoog open, om zo de jongere en de context te helpen zijn/hun gedrag in perspectief te plaatsen. 

Voor wie?

Jongeren (14- 18 jaar) die verdacht worden van het plegen van een voldoende ernstig feit en/of schenden van voorwaarden kunnen door de jeugdrechter toevertrouwd worden in Kortverblijf in de Gemeenschapsinstelling. De Gemeenschapsinstelling kan samen met de consulent en de ACT (afdeling Continuïteit en Toegang) een advies formuleren voor vervolghulp, een intensieve begeleiding na kortverblijf (IBK). Aanmelding gebeurt steeds vanuit dit overleg.

Een IBK-traject start al op met een bezoek aan de jongere in Kortverblijf in de Gemeenschapsinstelling. 

Wij bieden IBK aan in een samenwerkingsverband met vzw Parrcours en Voluit vzw.

 

Intensief

 

Daadkrachtig

 

Samenwerking

Hoe gaan we te werk:

In IBK handelen we methodisch vanuit het krachtgerichte, oplossingsgerichte en herstelgerichte. De kracht van het traject ligt vooral bij de intensiteit en de doelgerichtheid van de begeleiding. Het is proactief aan de slag gaan om terugval te vermijden, maar ook inspelen op noden en behoeften van gezinnen valt onder deze begeleiding. De begeleiding is niet enkel aanwezig voor de jongeren en hun context maar betrekt hen ook actief door samen met hem aan de slag te gaan.

Contactgegevens:

Stijn Lauwers - 0491 90 09 49 - stijn.lauwers@vzwapart.be

Tom Dauw - 0491 92 03 19 - tom.dauw@voluit.be

Angelo Bunni - 0499 52 93 55 - angelo.bunni@vzwparcours.be